adware och spyware – vad är det

Adware är ett program oftast knutna till freeware och shareware du laddar ner från Internet. Den visar pop-up eller pop-under annonser på din dator även om du inte är online. Vanligtvis har du kommit överens om att denna installation när du godkänt avtalet produktens licens.

Spionprogram är ett program som liknar reklamprogram, som övervakar vad du gör på din dator. Programmet överför sedan denna samlade informationen tillbaka till företaget som installerat den på din dator så att de kan skicka dig särskilda riktade annonser baserat på denna information. Vissa spionprogram kan också samla in personlig och känslig information om din identitet och skicka den till tredje part källor. Detta är naturligtvis olagligt, men brukar du inte vet att ett sådant program har installerats på datorn.

Nu kanske du inte bryr dig om att bombarderas med massor av dessa annonser och du inte har något emot om företagen vet vad du gör och du faktiskt gillar de riktade annonser. Kom bara ihåg att du kan ha spionprogram som du inte är medveten om att samla saker som ditt kreditkort info. Andra, mer uppenbara, är problem som kan uppstå även med adware som du kan stöta på betydande försämring av datorns system prestanda och din produktivitet. Det kan ta mycket längre tid för systemet processer för att starta upp och varje uppgift är långsammare. Nytt verktygsfält kan visas i din webbläsare. Din webbläsare hemsida kan förändras av sig själv och det kan vara mycket svårt att ändra tillbaka. Vissa popup-fönster inte försvinner hela tiden datorn är igång. Nya objekt visas i webbläsarens favoriter / bokmärken. Datorn börjar sakta till en genomsökning och krascha.

Vissa saker du kan göra:

> Se till att, för alla framtida nedladdningar, du noggrant läser end avtal användarlicens så Adware inte få installerat på datorn i första hand. (Tyvärr Spyware inte avslöjas så att du inte kan förhindra det).

> Skaffa en bra Adware Remover & anti-spyware-program. Innan köpet göra en del efterforskningar och jämföra funktioner för din korta lista över utmanare så du kan välja den lämpligaste.

> Kör adware remover och Anti-Spyware program och eventuella uppdateringar regelbundet – varje vecka föreslås.

> Håll ditt operativsystem uppdaterat med kritiska uppdateringar & säkerhetsuppdateringar. Du kan oftast ladda ner från Microsoft.

> Om du använder Internet Explorer, kanske du vill överväga att använda en webbläsare som Firefox för dagligt surfande. På grund av dess popularitet, den Microsoft Windows-plattformen och Internet Explorer-användare är mer mottagliga för spyware och adware angrepp.