det enklaste sättet att förstå bildformat

De 5 vanligaste bilden som används är JPG, BMP, GIF, PNG och TIFF. Jag ska försöka förklara i enklaste form, deras mest märkbara skillnaden och deras syften.

bmp

Först av allt, är BMP den mest grundläggande bildformatet i Windows-miljö. Det öppnar upp mycket snabbt, men den huvudsakliga nackdelen är att det inte kan komprimeras och därmed den enorma filstorlek. Därför använder vi sällan det på nätet, aldrig någonsin maila dina vänner / kollegor BMP-bilder!

gif

När populärt på nätet, men folk börjar ersätta den med PNG. Den stöder bara 256 färger som är dåligt för foton. Den starka punkt i GIF är att den stöder animering. Så bara använda den om du gör en animerad bild.

jpg / jpeg

Det vanligaste bildformatet används på webben. Den använder komprimering algoritm som kraftigt minska filstorleken (från 5MB BMP-fil till 150KB JPG-fil med mindre kvalitetsförlust). Det är bäst används för att komprimera bilder utan distinkta linjer / kanter. Innan du skickar några bilder till dina vänner, konvertera dem till JPG först 🙂

För grafer med distinkta linjer och kanter, är det bättre att använda PNG-format i stället ..

png

Stöds av alla moderna webbläsare, börjar PNG att vinna popularitet. Den använder “lossless” komprimering algoritm innebär att din bild inte kommer att ha någon kvalitetsförlust som JPG. Men filstorleken är större än JPG när komprimera bilder eftersom PNG är bäst för bilder med mestadels fasta färger. Använd PNG om du inte bryr dig om filstorleken och ville obestridligt bästa kvalitet.

Ett annat inslag i PNG är transparent färg stöd, innebär att om en webbplats har en svart bakgrund till exempel, kommer den genomskinliga delen av bilden visas i svart. GIF stöder transparent färg också, men det har ersatts av PNG i detta område.

tiff

TIFF styrkor och svagheter är den mest distinkta. Det är den mest flexibla format som används av många bildbehandlingsprogram, på alla plattformar (Windows, Mac, Unix). Samtidigt är det ett förlustfritt bildformat precis som PNG. Nackdelen är att det inte kan användas i webbläsare, och med filstorlek större än PNG och i nivå med BMP.

slutsats:

För vardagliga bilder / dela / publicera i Facebook: JPG
För bilder består av ett fåtal stora / fasta färger, med skarpa kanter och distinkta linjer: PNG
För animerade bilder: GIF
För att dela på flera plattformar: TIFF
För lagring i Windows, när du inte bryr dig om filstorlek: BMP