Facebook julgran “virus” är bara en bluff

Är det jul eller April Fools ‘Day som har kommit tidigt i år? Facebook hade en falsk virus hoax denna månad. Du kanske har sett varningen:

Varning!! … Använd inte Facebook julgran app. Observera att det kommer att få datorn att krascha. The Geek Squad säger att det är en allvarlig trojan, och att den är snabbt sprider sig. Vänligen gör RE-posta det här meddelandet och gör din familj och vänner medvetna om viruset.

Om du fick detta meddelande på Facebook, eller postat det genom meddelande eller som en del av din statusuppdatering kan du andas djupt och vet att det bara var en pre-semester bluff. Den spred sig så snabbt som ett virus gör, men det verkligen inte orsaka så mycket skada.

Det konstaterades tidigare denna månad att oskyldiga användare spred denna varning om ett virus som inte finns, till sin familj och vänner på Facebook, enligt Sophos Security. De råder att du delar nyheten om bluffen med alla de vänner och familj.

Känn dig inte alltför godtrogen om du klarat detta hoax tillsammans utan att kontrollera att se om det var giltigt eller inte. De flesta användare på Facebook har, vid ett eller annat tillfälle, klickade på en dålig länk eller app, vilket ibland leder till att låta ett virus åt din adressbok och sprida pinsamma videolänkar till dina intet ont anande vänner.

Vem som helst kan skapa en skurk app som heter Christmas Tree, enligt Sophos Security, men de är inte medvetna om någon skadlig kod med hjälp av denna förklädnad.

Och sedan när var Geek Squad någon form av en tillförlitlig källa på malware information? Det är mer förnuftigt för dig att kolla med en anti-virus företag som är väl etablerat. Om varningen hade varit legitim, skulle det ha varit en länk på Geek Squad hemsida, och det var inte en. Det är ironiskt att denna hoax har spridit snabbare än någon äkta Facebook-virus påträffas just nu.

Betrakta hoax en lärande upplevelse, och en tid att granska lektioner om att skicka längs obekräftad e-post som vi får. Detta faux hoax är till synes harmlösa, men det gör sugga problem med en längre varaktighet genom att ta vår uppmärksamhet bort från de verkliga virusvarningar.

Du har hört den gamla historien om pojken som ropade “varg”. Detta liknar det, tala om för folk att de ska inte använda ett program som inte är faktiskt infekterad med ett virus. Detta innebär avla några ohälsosamma skepsis andra varnande inlägg. När en riktig virus träffar Facebook nästa, kan människor ifrågasätta varningar istället för hörsamma dem.