hur dataräddning ger tillbaka raderade filer

I vårt dagliga liv, känner många människor inte att de borttagna filer kan återställas, de tror att de raderade filerna inte existerar. I själva verket, filerna finns kvar på hårddisken, och du kan få dem tillbaka så länge du vet teorin om dataräddning. Med hjälp av data återvinning programvara, kan du få tillbaka din förlorade data i några få steg.

För att förstå hur data recovery fungerar, måste du först veta hur datorn lagrar information. Varje bit av information om din dator, från sparade filer till operativsystemet självt, registreras på din hårddisk. Hårddisken är i huvudsak din dators minne.

Inuti hårddisken är några komplexa enheter, främst är skivorna och läsa / skriva huvuden. Platters snabbt snurrande diskar, och det kan vara några av dessa. De liknar cd-skivor i deras allmänna konstruktion. Platters lagrar data även om magnetiska regioner, vilka utgör den binära koden av information. Med binär information, kan de magnetiska fälten har två lägen: 1 eller 0. En av dessa positioner kallas en bit. Åtta bitar komponerar en byte, som i megabyte. Tusentals de magnetiska områdena registrerar dina uppgifter på skivorna.

Denna magnetiska informationen detekteras och registreras av den läs / skrivhuvudet. Detta är en fint avstämd anordning som svävar precis ovanför ytan av platta. Den fångar upp det magnetiska fältet, och skickar signalen via datorn. Den binära koden därefter omvandlas till den fil som du ser som en bild, hör en låt, eller interagera med som ett program. Samma sak sker i omvänd när du sparar en fil – informationen går igenom din dator, översätts till binär kod, och är inspelad i magnetiska regioner på tallrik med läs / skrivhuvudet.

Förutom hårdvarufel, är mest dataförlust orsaker genom mjukvara fel eller misstag, t.ex. misstag raderat en fil, tömma en papperskorg, formatera en disk, och så vidare. Virus och systemet kraschar kan även leda till att data ska raderas. Under dessa omständigheter är det binära magnetiska information som gör upp en fil inte förlorat. Istället är bara ikoner, referenser och filnamn bort. Som ett resultat, är användaren inte komma åt sina filer, men data finns kvar på skivorna. Detta beror delvis på design och funktion av en hårddisk – när en fil tas bort, förblir informationen på hårddisken tills ny information tar dess plats. När ny information sparas över toppen av gamla, är detta känt som skrivs över.

En data recovery-program som gör det läs / skrivhuvudet upptäcka all information på skivorna, även om datorn verkar visa att det inte finns någon information. Detta gör att programmet kan plocka upp på de magnetiska regionerna raderad information. Denna information analyseras sedan, filtypen bestäms, och filen rekonstrueras på datorn. Användaren kan sedan interagera med filen precis som tidigare.