hur mycket kostar “gratis” programvara kostnad med tiden

Numera finns det hundratals samarbete och projektledartjänster för företag av alla storlekar. Därför kunderna förväntar sig av programmet betydligt mer än bara ett användarvänligt gränssnitt och relevanta funktioner. Villkoren för tillhandahållande av tjänster blivit en av de viktigaste faktorerna för att göra det slutliga beslutet.

I dagens verklighet är att de flesta marknadsledande ger inte en fullfjädrad samarbete programvara gratis. Även om det finns en gratis version som erbjuds, är användningen av plattformen begränsade på alla möjliga sätt. Begränsningarna inkluderar: minskad funktionalitet och anpassningsmöjligheter, begränsade volymer lagring i molnet, antal projekt och anställda, etc. Detta är en gemensam politik av sådana ledande mjukvaruleverantörer som CentralDesktop, Zoho Projects, Huddle eller PBworks.

Även värdig 100% gratis alternativ till sådana molnbaserade jättar existerar, kan ingen garantera att med tiden kommer du inte behöva betala för den tjänst du prenumererar på gratis. Det finns gott om exempel som visar detta tvetydiga politik i praktiken.

Låt oss ta ActiveCollab. För närvarande är detta ett av de mest populära plattformar för affärssamarbete. Den period då bolaget uppnådde den högsta nivå av popularitet faller på 2006. På den tiden plattformen positionerat sig som en 100% fri klon av Basecamp. Du kan fortfarande hitta referenser till sådan politik på Internet. Men i början av 2007 plattformen blev kommersiella.

Om vi ??jämför Basecamp, GoPlan och ActiveCollab – plattformar populär på den tiden – man kommer till oväntade resultat. Som omprövas 5thirtyone.com * 2007 ActiveCollab hade mycket grundläggande verktyg för projekthantering och inga chattrum, i motsats till sina två konkurrenter, men det var 8-9 gånger dyrare.

Därför den viktigaste frågan om fri samarbete programvara är fortfarande öppen:
“Kommer det att förbli fri, eller kommer några oväntade avgifter tas ut?”

Nadezhda Shipova, PR-chef, Ascensio System SIA: “Jag kan bekräfta att denna fråga är den mest populära bland våra användare och jag förstår deras oro. Vi ville uppnå trovärdighet för TeamLab därför vi öppnade källkoden av vår plattform.
Genom att distribuera källkoden företag kan använda TeamLab på sin egen server utan kostnad för evigt och vara oberoende. Detta är vad som gör TeamLab skiljer sig från sina nuvarande kända konkurrenter. ”

* Data source: “Basecamp, activeCollab och Goplan jämföras” publiceras på 5thirtyone.com den 17 mars 2007