Ubuntu Linux

Ubuntu är en Linuxdistribution operativsystem, vilket innebär att det går att använda Linux-tillämpningar, kärnor och bibliotek. Ubuntu är utvecklad och sponsrad av Canonical, Ltd, ett sydafrikanskt företag som grundades och finansieras av Mark Shuttleworth.

Den grundläggande inriktningen i Ubuntu är mestadels på användbarheten av programvaran och den fria programvaran från befintliga restriktioner. Ubuntu har fått sitt namn från en afrikansk term som betyder “mänsklighet till andra.” Med tanke på detta, är Ubuntu bygger på principen att programvara ska göras tillgänglig för alla, att de är verktyg som människor kan använda oavsett vilket språk de talar och huruvida inte de har funktionshinder, och att programvara ska vara anpassningsbar beroende på de behov som deras användare. Mest av allt, är Ubuntu utvecklas bygger på tanken att programvara ska vara fria, och bör användas fritt, utan någon kostnad.

De centrala tillämpningar av Ubuntu finns tillgänglig gratis, och de kan laddas ner från Ubuntus webbplats, vilket är http://www.ubuntu.com. Den CD som innehåller dessa grundläggande program kan också beställas och levereras helst i världen gratis. Bortsett från dessa centrala tillämpningar, har Ubuntu också cirka 16.000 program för att passa behoven hos sina användare. Det är också tillgängligt för både desktop och server användning.

Skrivbordet paket av Ubuntu är komplett och har funktioner som gör både arbeta och spela genomförbar genom att använda detta operativsystem. För ordbehandling, kalkylblad och databas skapas, och andra funktioner som omfattas av Microsoft Office, har Ubuntu OpenOffice.org. Ubuntu bär också Mozilla Firefox i sitt paket, vilket gör det möjligt för flikar, har starka pop-up blockering och är känd för sin relativa osårbarhet till malware. Ubuntus motsvarighet för Microsoft Outlook är Evolution, som på liknande sätt fungerar som en e-postklient, en adress bok och en tidsplan manager. Ubuntus svar på Microsofts Windows Media Player är Rhythmbox Mediaspelare för ljudfiler och Totem för videor.

En annan funktion av Ubuntu som gör det attraktivt är den höga graden av anpassning den möjliggör för sina användare. Ubuntu stödjer också 40 språk, den har också den Rosetta översättningsverktyg, som tillåter en användare att skapa en ordbok och översättare för hans eller hennes eget språk.