vad hände med Conficker

Många av oss undrar vad som hände efter all hype som genereras från media över Conficker-viruset. För de flesta av oss, det var exakt samma sak som nya år dag 2000, massor av uppmärksamhet i media med lite att visa för det. Sanningen är, utfärdade Microsoft en patch för Conficker-viruset tillbaka i januari innan viruset även aktiveras. Problemet är, många människor ignorerar uppdateringar eller helt enkelt inte har någon aning om hur man får dem. Rapporter från Microsoft uppger att så många som 30% av användarna inte har uppdaterat sina system ännu.

Den Conficker hotet fortfarande mycket verklig. Viruset beräknas vara om vilande på över 10 miljoner datorer och det är en mycket försiktig uppskattning enligt vissa källor. Det största problemet med detta virus är att det inte har aktiverats ännu. Vissa tror att det väntar för steg två kommandon som ska ges så att den kan göra hemska saker såsom kopiering personlig information från din dator eller hålla din dator som gisslan och låsa upp det om du köper speciell programvara.

Den mest rapporterade tecken på att du har blivit smittad med Conficker, eller många andra virus, är att datorn blir märkbart långsammare eller om du inte längre kan uppdatera ditt operativsystem eller din anti-virus program. De flesta av dessa program riktar antivirusprogrammet först för att hindra dem från att upptäckas. När de inaktivera ditt antivirusprogram, de är fria att köra amok på ditt system och sprids i hela hela ditt system.

Hur vet du om du är skyddad mot detta virus? Det första du bör göra är att se till att ditt operativsystem är uppdaterat. På de flesta Microsoft-system kan du klicka på Start-knappen i det nedre vänstra sidan av skärmen och välj sedan Alla program alternativet för att visa en lista över alla program på datorn. Sök igenom listan och leta efter Windows Update eller Microsoft Update och aktivera det. Du kan behöva göra detta flera gånger för att se till att du får alla uppdateringar. Vissa uppdateringar är beroende av andra och kommer inte att dyka upp om inte den första uppdateringen är installerad.

När du har dina systemuppdateringar är det dags att se till att din antivirusprogram är uppdaterat. Om du inte har ett antivirusprogram på datorn så jag rekommenderar att du tittar på min hemsida nedan för några bra gratis anti-virus lösningar och svar på dina antivirusprogram frågor. När du har uppdaterat anti-virus program att köra en manuell genomsökning av hela systemet. Om du har uppdaterat ditt system från Microsofts webbplats och ditt antivirusprogram är uppdaterat så du bör skyddas från de flesta av de dåliga saker som händer kring internet idag. Tricket är att hålla systemen uppdaterade och schemalägga en genomsökning flera gånger per månad bara för att vara säker på att ingenting slank igenom.